sym_hd_300_promo (6)

SYM HD 300 – gradski „krosover“ skuter s odličnim odnosom kvalitet-cena

Po povoljnim uslovima prodaje na kredit, s mesečnom rata već od 53 evra

Gradske ulice su „omiljeno“ područje za skutere sa većim, 16-inčnim točkovima, a baš takav je model SYM HD 300, kojeg još nazivaju i „krosoverom“ među skuterima. Po navodima uglednih evropskih specijalizovanih časopisa, SYM je u poslednjih nekoliko godina značajno podigao nivo performansi i kvaliteta svojih proizvoda, omogućivši mu da se uspešno probija kroz „džunglu“ konkurenata na dva točka, koji se takmiče na ulicama naših i drugih evropskih gradova.

sym_hd_300_promo (2)


Vozač se u „sedlu“ ovog SYM-a sigurno neće požaliti na nedostatak udobnosti – široko je, na pravoj visini (80 centimetara od tla) i gostoljubivo, čak i za saputnika, koji može računati na ručku prtljažnika za koju će se držati, kofer pozadi, koji može poslužiti kao oslonac za leđa, kao i na preklopive oslonce za noge. Pomenuti oslonci se, kada su preklopljeni, ne vide, jer se savršeno uklapaju u konstrukciju skutera, što je jedan detalj koji hvale svi njegovi dosadašnji kupci, ali i oni koji se razumeju u skutere.

sym_hd_300_promo (7)


Točkovi od 16 inča su napravljeni od aluminijuma i odgovaraju pneumaticima 110-70 i 140-70, kočioni sistem čine diskovi od 287 mm napred i 260 mm pozadi, sa ABS-om (koji odlično funkcioniše na mokroj podlozi). Za stabilnost i udobnost „zaduženi“ su teleskopska viljuška i klasični dvostruki amortizeri, a kada se parkira, može se birati – oslanjanje na bočnu „nogaru“ ili na centralno postolje. Kako god, ta operacija je vrlo jednostavna zahvaljujući i masi od 179 kg u voznom stanju.

SYM HD 300 pokreće jednocilindarski, četvorotaktni, vodom hlađeni agregat sa četiri ventila, zapremine 278,3 kubna centimetra, snage 19,9 kW odnosno 27 „konja“ pri 8.000 o/min, sa 25,5 Nm maksimalnog obrtnog momenta, koji ispunjava Euro 4 norme. Za prenos je zadužena CVT transmisija (kontinuirana varijabilna transmisija). Dovoljno snažan agregat omogućava maksimalnu brzinu nešto veću od 129 km/h, a budući da je relativno lagan, potrošnja je mala. Krasi ga izuzetna upravljivost i okretnost u gradskoj vožnji, dok je zbog snage i veličine, dobar i na otvorenom putu, pa ga upravo zbog toga neretko zovu i „krosover“ gradski skuter.

sym_hd_300_promo (9)


Trenutno se nudi po ceni od 4.500 evra sa PDV-om (u dinarskoj protivvrednosti). Kupovina je moguća i na kredit, uz učešće od 1.350 evra i ratu od 53 evra (na period od 71 mesec). Prodavac i serviser SYM skutera, novosadska kompanija Trio Motors, raspolaže ograničenom količinom ovog modela, pa je apel svim zainteresovanima da požure ukoliko žele da postanu novi vlasnici.

Srećom, na lageru se u dovoljnim količinama nalazi isti model, ali u verziji sa Euro 5 agregatom. Takav SYM HD 300 je bogatije opremljena te ima i TCS (kontrolu proklizavanja zadnjeg točka). Snaga je neznatno redukovana – na 18.9 kW odnosno 26 KS (pri 7.500 o/min), a postiže respektabilnih 127 km/h. Cena ove verzije je 4.900 evra sa PDV-om, a učešće pri kupovini na kredit 1.470 evra uz ratu od 57 evra.

sym_hd_300_promo (8)


Trio Motors nudi i tzv. maksi skuter – CRUiSYM ɑ 300. Namenjen je onima koji cene funkcionalnost i udobnost jer ima veći prostor za noge, pozicija vozača je nešto niža, a zbog šire „karoserije“, komotnije se osećaju i vozač, i suvozač. Agregat je isti kao i kod HD 300 Euro 5 – snaga 26 „konja“ (pri 7.500 o/min), obrtni moment 26,2 Nm, a maksimalna brzina 127 km/h. Masa mu je 194 kg, ima manje točkove, napred 14, a pozadi 13 inča, potpuno LED osvetljenje, preklopive retrovizore, CVT prenos, TSC i još mnogo toga. Njegova cena iznosi 5.500 evra sa PDV-om, a pri kupovini na kredit, učešće je 1.650 i rata 64 evra (na period od 71 mesec).

Nije na odmet reći i da su cene ovih modela gotovo za petinu manje u odnosu na konkurentsku ponudu. Važno je i da se svi pomenuti skuteri mogu pogledati u salonu kompanije Trio Motors, koji se nalazi u Novom Sadu, u ulici Futoška 102, ali i isprobati u vožnji budući da su registrovani i da se nalaze u našoj demo-floti.