sym-11

Saveti kako da pripremite vaš skuter za zimu

Sa dolaskom hladne sezone, uvek je preporučljivo pripremiti skuter kako bi se smanjili svi rizici potencijalno štetni za njegov rad. Evo nekoliko korisnih saveta:

Akumulator

Niske temperature u velikoj meri utiču na performanse akumulatora, koji ako se isprazni, možda neće dozvoliti pravilno pokretanje motora. Stoga, ako skuter dugo miruje, poželjno je „skinuti“ kablove sa klema i time sprečiti pražnjenje akumulatora.

Takođe je moguće izolovati akumulator tako što ćete ga prekriti aluminiziranim neoprenom kojim ćete ga i umotati. U nekim slučajevima možete ga prekriti polistirenom ili plutom – prirodnim materijalima sa odličnim izolacionim karakteristikama. Takođe, možete koristiti i navlaku („ceradu“) za motocikle.

Motor

Motor je najvažniji tehnički element skutera i zahteva posebnu pažnju. Preporučljivo je proveriti ulje koji je klasifikovano na osnovu viskoznosti i koje zimi mora imati vrednosti koje se kreću naniže (0W umesto 5W, recimo). Savremena multigradna maziva omogućavaju pouzdan rad u gotovo svim temperaturnim opsezima.

Operacije podmazivanja moraju se obaviti sa potpunom sigurnošću, vodeći računa da se koristi ulje pogodno za određeni tip motora. Ovo je ujedno I neopodan postupak za izbegavanje smrzavanja nekih delova.

Zimska oprema

Štitnici za noge i ruke potvrđeni su kao izuzetno efikasan pribor za putovanje tokom hladnije sezone. Pomoću ovih dodataka održava se temperatura pomenutih delova tela kako bi se bezbedno upravljalo dvotočkašem.

Vetrobranskog staklo garantuje efikasnu zaštitu od vetra, međutim, može smanjiti stabilnost skutera i lako se prlja „vodom“ koju podižu druga vozila ispred skutera kog vozimo, te na taj način smanjuju preglednost i ugrožavaju bezbednost.

Veoma cenjeni od strane motociklista su štitnici za noge koji omogućavaju da vam donji deo noge bude umotan toplim materijalom koji ne smanjuje pokretljivost vozača. Ovi štitinici ne ometaju cirkulaciju krvi u donjem delu noge.

Preduslovi za idealno putovanje zimi

Idealni uslovi za putovanje zimi zahtevaju da mehaničko stanje motora bude adekvatno ekstremnim klimatskim uslovima u to doba godine. Zbog toga je neophodno da se pre početka zime izvrši potpuna kontrola radi provere stanja različitih komponenti, počevši od motora i akumulatora. Zbog toga je od novembra do aprila preporučljivo redovno obavljatu preglede i provere pre polaska na put.

Samo pravilnim praćenjem stanja skutera moguće je identifikovati vrstu intervencija koje treba uraditi tokom zime.