sym_hd300_led

LED osvetljenje: Princip rada i kako sačuvati dugotrajnost

LED tehnologju sve više koriste proizvođači motocikala za prednja svetla, čime se dobija odlično osvetljenje, a diode (izvori svetla) imaju duži vek trajanja od tradicionalnih sistema sijalica. Ali, da bi se očuvalo njihovo trajanje, potrebno je obratiti pažnju na neke od faktora i voditi računa o njihovom održavanju. Hajde da vidimo kako to uraditi…

Kako su napravljeni i koje su njihove prednosti?

Skraćenjica LED potiče od reči Light Emitting Diode, tj. svetleća dioda. To je optoelektronski uređaj koji koristi sposobnost nekih poluprovodničkih materijala da stvaraju fotone kroz fenomen spontane emisije kada dođe u dodir sa električnom strujom. LED sijalice se, ustvari, sastoje od male električne komponente, posebnog oblika diode koja svetli kada struja prođe kroz nju. Ovaj sistem osvetljenja se razlikuje od sistema sa sijaličnim vlaknima koji umesto toga obezbeđuje prolaz struje unutar metalnih „čvorova“ koji, kada se zagreju, emituju svetlost usled užarenosti.

Osnovna razlika u pogledu performansi tiče se disperzije energije – sijalice sa vlaknom imaju tendenciju da izgube deo električne energije tokom rada, raspršujući je u obliku toplote, dok LED sijalice koriste pun potencijal el. energije koju primaju i potrebna im je mnogo manja količina energije. Dakle, LED sistem ima mnogo manji uticaj na opterećenje akumulatora. Na osnovu toga, može se reći da LED osvetljenje štedi i gorivo.

Kako sačuvati dugotrajnost?

Najveća prednost LED svetala leži u njihovoj trajnosti. Procenjuje se da svaka LED optika ima životni vek od približno 50.000 sati, što znači da se ista optička jedinica može koristiti nekoliko godina bez potrebe za zamenom. Da bi efikasno radio, LED-u je potrebno stalno i polarizovano napajanje. LED diode same rade na najbolji način kada su na najnižoj mogućoj temperaturi, pa toplota usled prolaska el. energije nije koncentrisana u delu gde se nalaze diode, već u otpornicima. U tom slučaju, održavanje se mora fokusirati na izbegavanje fluktuacije napona, obično povezane sa nepravilinim radom akumulatora. To se dešava ili kada je akumulator oštećen ili kada je prazan. Zbog toga, u slučaju problema, nikad se ne sme forsirati startovanje vozila jer u suprotnom možemo nepopravljivo oštetiti LED diode nakon čega će morati da se zamene. 

Poslednji faktor koji utiče na protok struje je čišćenje, verovali ili ne. Dobro čišćenje i održavanje garantuje dug vek trajanja LED dioda. Naime, ako živite u priobalnim područjima (gde je korozija od slane vode učestalija) ili ste primorani da ostavljate svoj skuter preko noći van garaže, korozija je svuda moguća. Stoga je savet da skuter noću prekrivate navlakom i povremeno čistite električne komponente posebnim proizvodima.